İdeal Kentsel Dönüşüm

OS Mhendislik

                                                                                         Maltepe, 13.01.2015

 

Sayın Kat Maliki,

Birçoğumuzun kentsel dönüşüm olarak bildiği ve 16.05.2012 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 6306 sayılı “afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi” hakkındaki yasa; özellikle depreme dayanıklı olmadığı saptanan riskli binaların yerine yenilerinin yapılmasını bu suretle olası deprem durumunda  can kaybının en aza indirilerek; sosyal  yaşamın kesintiye uğramamasını ve ekonomik kayıpların minimum seviyede kalmasını hedeflemekte olup, bu amaçla uzun vadeli ve ön ödemesiz kredi desteği, kira yardımı, vergi ve harçlardan muafiyet gibi teşvikler öngörmüştür.

Ancak; Firmamızın bugüne kadar yapmış olduğu tetkikler sonunda riskli olduğu tespit edilen binaların bir çoğu, arsalarının küçük ve üzerindeki daire sayısının fazla olması nedeniyle müteahhitlerin beklentilerini karşılamadığından, Malikleri ile uzlaşı tesis edememiş ve dolayısıyla binaların dönüşümü hayata geçirilememiştir.

Ayrıca; dönüşüm için yıkılan binaların yerine ve aynı arsaya daha fazla bağımsız bölümün yer aldığı  binalar yapılırken, herhangi bir sosyal donatı alanı oluşturulamamakta, dolayısıyla  zaten yetersiz olan park, çocuk oyun alanı, yeşil alan, spor alanı, otopark, kreş, ana okulu, ilkokul, orta okul gibi olmazsa olmaz sosyal ve teknik altyapılar daha da yetersiz hale gelmektedir.

Dönüşümden maksat; modern hayatın gerektirdiği yukarıda sayılan sosyal yaşam donatılarını bünyesinde barındıran, ekolojik dengesi yüksek, sağlam ve sağlıklı yerleşim alanları yaratmak olmalıdır.

Parselinizin küçüklüğü ve üzerindeki bağımsız bölüm sayısının görece çokluğu nedeniyle oluşan bu sorunun en iyi çözümlerinden biri de,  binaların imar adası ve hatta imar paftası bazında dönüşümlerini sağlayacak çözümlerin oluşturulması ve organizasyonların buna göre yapılmasını sağlamak olduğu şüphesizdir.

Bu çözüm, komşu parsellerin birleştirilmesi suretiyle, üzerine bina yapılacak arazileri büyütülmesini sağlayacak, örneğin; imar adası bazındaki 3000, 5000, veya 10.000 m² ve üzeri alanlar ortaya çıkaracak ve bu şekilde büyüyen alanlar için yasal imar artışlarının da mümkün olması nedeniyle,  sözünü ettiğimiz sosyal donatı alanlarını da kapsayacak biçimde bir planlama yapılması imkanı yaratılabilecektir.

Bütün bunların yanında; binanızın da bulunduğu imar adasında dönüşüm yapılabilmesi için müteahhit firmaların arsa satış vaadi ve kat karşılığı anlaşmalar yapmasını beklemek yerine kendi arazinizi değerlendirerek, oluşturulacak  fazla bağımsız bölümlerin satışı yolu ile yaptığınız masrafları karşılamak ve inşaat için yapacağınız masraflar karşılığı devlet desteği ile bankalarca  verilen kredileri geri ödeyerek  konut veya işyerlerini “bütçenizi sarsmadan“ güvenli mekanlar haline dönüştürmek mümkün olabilmektedir.

Firmamız daha yaşanılır mekanların ve alanların yaratılması adına tüm personeli ve çözüm ortağı firmaları ile birlikte,  ortaya çıkacak bu alanları değerlendirmesi konusunda teknik ve hukuki danışmanlık yapmak ve planlama aşamasından iskan aşamasına kadar  Sizlere yardımcı olmak ve destek vermek  için hizmetinizdedir.

Bu konularda danışma ve görüşmelerde bulunmak üzere ofisimize teşriflerinizi bekler, davet etmeniz halinde ziyaretinize hazır olduğumuzu ifade etmek isteriz.

Saygılarımızla,
Serdar Üliç
İnşaat Mühendisi